Werkbezoek aan Marokko

Even een werkbezoek gebracht aan Marokko. Een van de koningssteden is Meknes. Mooie stad met uitstekende infrastructuur. Interessante historie van koning Moulay Ismael die rond 1600 een geweldig groot gefortificeerd paleis liet bouwen dat periodiek maandenlang werd belegerd door diverse varianten van Arabieren die meenden het gebied tot de hunne te moeten rekenen.

Er waren graansilo’s en watervoorraden voor meer dan een jaar. In de binnenplaatsen stonden 15000 paarden geparkeerd op gereserveerde plekken. Het door Marokkanen in Europa verdiende geld en de belastingen hiervan heeft geresulteerd in een geweldige toename van de economie en van de welvaart ten opzichte van mijn bezoek dertig jaar geleden.

Koning Mohammed 6 is een gewaardeerd en gerespecteerd vorst. Dat blijkt uit de koningsgezinde media. Ik ga niet op de fiets zitten van de gebruikelijke Nederlandse behoefte om andere landen uit te leggen dat het in democratisch opzicht allemaal beter kan. ‘Het kan zoveel beter’, een slogan van een regeringspartij in Nederland, klinkt bij ons al zo hopeloos inhoudsloos en voos.

Voor de politie alhier heeft men veel respect. Ik heb weinig bonnen zien uitschrijven, wel politie ambtenaren met machine pistolen bij controles op toegangswegen en snelwegen in verband met preventie van smokkel en andere narigheid.

Het komt mij voor dat het onbebouwde land om de steden gelijkenis vertoont met het land van den bijbel. Onafzienbare heuvels met weinig begroeiing. Kuddes schapen met een eenzame hoeder. Droog en heet. Ik kan mij onder deze omstandigheden wel voorstellen dat een braambos in de brand vliegt, ook zonder Goddelijke interventie.

Ook is het in deze gebieden de eeuwenoude gewoonte dat wanneer een stel met een ezel rondloopt het de man is en niet de vrouw die op de ezel rijdt. Lopen ze daar nu achter of voor ten opzichte van onze civilisatie? In ieder geval vermoed ik dat ik door het Oude Geschrift verkeerd ben voorgelicht. Ter verdediging van de opstellers moet worden gesteld dat de in de bijbel beschreven gebeurtenissen door middel van mondelinge overdracht pas 200 jaar later zijn opgetekend, het laatste bij ontstentenis van een typemachine.

Bovendien kon in geval van toenemende doofheid van schriftstellers nog geen aanspraak worden gemaakt op hulpmiddelen van het Kwartjesfonds respektievelijk van het ziekenfonds. Een door de RK kerk gesponsord en in 96 talen ondertiteld Youtube filmpje over het leven van Jesus, zoals het echt gebeurd is, aldus de bijbehorende tekst, is duidelijk bewijs van de technische mogelijkheden om alsnog een reconstructie te doen van dit verleden in Palestina of is het Israel of Isreal.

Terug naar het heden. Als ervarings deskundige vanwege het werken met honderden medewerkers van Marokkaanse afkomst in de afgelopen dertig jaar vond ik het gewenst het land weer eens te bezoeken. Meknes maar ook Marrakech en Casablanca. Voor hen degenen die het zicht zijn kwijtgeraakt hoe dienstverlening in een relatie (werk of prive) inhoudelijk zou kunnen zijn, gelieve contact met mij op te nemen.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s