Meer aandacht voor sanitair bij renovatie van luchthavens?

In die landen waar ik kom zie ik dat zeker plaatsvinden. Wat tevens opvalt dat zelden een deskundige uit het vakgebied schoonmaakonderhoud wordt betrokken in de aanloopfase van de plannen. Veelal in de afbouwfase wordt het schoonmaakbedrijf binnengeroepen voor het gebruikelijke vragenlijstje over toe te passen methodes en producten. Te laat. Mijn advies is juist om een deskundige reeds aan de tekentafel in te schakelen. Laat deze meedenken en adviseren over inrichting, techniek, ICT en afwerkmaterialen. Dat laat zich zeker terugbetalen in oplossingen die de komende tien en meer jaar schoonmaakonderhoud van toiletten positief zullen beïnvloeden. Voorbeeld? Hangende toiletpotten. Volgens bouwbesluit of omdat de industrie van oude gegevens uitgaat worden deze op een bepaalde hoogte gemonteerd. Mijn advies is verhoog dit met tien tot vijftien centimeter. Het resultaat is meer gebruiksgemak en minder vervuiling op de vloer bij staand gebruik. Ander voorbeeld: in veel sanitair op luchthavens tref ik teveel afvoerputjes aan in sanitair groepen. Eén is genoeg voor eventuele mankementen aan watertaps. Schoonmakers maken voor dagelijkse schoonmaak geen gebruik van afvoer- of schrobputjes, die overigens veelal te klein zijn om (schrob) water gemakkelijk af te voeren. Bij het echte vloeronderhoud maken zij gebruik van een waterzuiger. In het algemeen wordt naar mijn mening veel te traditioneel gedacht bij het ontwikkelen en renoveren van sanitairgroepen. ICT en innovatie wordt zelden toegelaten. Dit valt te betreuren daar in de beginfase van de plannen dit juist meer dan een aandachtspunt zou moeten zijn.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s