Scheidsrechter voetbal bij Oude Mannen

Tijdens en na mijn acteren als scheids bij de wedstrijd OSO Vets tegen IJsbeervogels kwamen nog al wat emoties los. Er blijkt een email bij de Vets terechtgekomen waarin één en ander werd benadrukt. Deze mail zal mij nog wel bereiken. Toch alvast een reactie. Laat ik beginnen te stellen dat ik fouten heb gemaakt. Het toekennen van een strafschop tegen de Vets was een betwistbaar besluit. De enkele terras deskundige vond het overigens een juist besluit, waarbij direct kan worden gesteld dat in een voetbal wedstrijd elk besluit betwistbaar is. Ook al is het een juist besluit het zal altijd betwist worden door de tegenstander.

Het is soms vermakelijk te zien hoe dan oude koppen een haast kinderlijke uitdrukking van verongelijktheid tonen als ware hen de favoriete knuffel onterecht afgepakt. Een tweede fout die ik bij herhaling bewust heb toegepast is het voorbijgaan aan fouten van de Vets en niet af te fluiten. Dit in het kader mijn eerste vergissing te compenseren. Veel waardering van de Vets leverde dit niet op terwijl het humeur van de IJsbeervogels er niet beter op werd.

Tijdens de wedstrijd werd vanaf de harde kern vanuit de houten loge aan de zijkant luidkeels melding gemaakt van de door hen veronderstelde tekortkomingen mijnerzijds. ‘Kijk uit je doppen, ben je doof’ naast andere mededelingen die blijk gaven geen vertrouwen te hebben in mijn zowel fysieke mogelijkheden op ander terrein als wel intellectuele vermogens. Ik heb dat gelaten voor wat het was in het besef dat elk oordeel over een ander een oordeel over jezelf is.

Ook na de wedstrijd vroeg een mevrouw, kennelijk geparenteerd aan één van de Vets, of zij mij iets kon zeggen. Natuurlijk mevrouw. U moet eens op bezoek gaan bij ‘Spec Savers’ en bij ‘Groeneweg gehoorapparaten’. Ik heb haar hartelijk bedankt voor dit welgemeend advies en haar toegevoegd dat ik niet ben ingehuurd om te ‘luisteren’ of om te ‘kijken’ doch slechts alleen om te ‘fluiten’. Ik geloof niet dat dit een voor haar bevredigend antwoord was.

In de kantine kreeg ik van een enkele Vet een bemoedigend schouderklopje, dit vermoedelijk ter compensatie van het gebral in de kleedkamer alwaar onofficiële woordvoerders, dat wil zeggen zij met de luidste of grofste stem, hun oordeel over de gang van zaken kenbaar maakten, hierbij hun eigen, al dan niet onsportieve rol, onbesproken lieten.

Terug naar de wedstrijd. In de tweede helft maakte Vet aanvoerder mij attent op dreigend confrontaties tussen een IJsbeervogel employee en JP, aan de andere kant van het veld moest worden opgelet voor een verdediger van IJsbeervogels die veel te hard de spitsen van de Vets dwarszat. Het ware beter geweest indien ik hierna gewoon elk fysiek contact zou hebben afgefloten en is een kaartje zou hebben uitgedeeld. Die les heb ik geleerd.

Bij eventuele toekomstige wedstrijden waarbij mijn sociaal maatschappelijk werk gewenst is zal vanaf het begin bij elke actie die lijkt of ruikt naar een overtreding afgefloten worden. Vervolgens zal ik enige tijd nemen om verslag te schrijven van het gebeurde, al dan niet een presentje uitdelen in de vorm van een gekleurde kaart. Deze kaart zal niet in de kantine door Vets of bezoekend volk met de aanbieding van een biertje worden weg geluld, om daarna de heren te verzoeken het spel te hervatten.

Ook rand deskundigen kunnen rekenen op stilleggen van de wedstrijd waarbij ik de tijd zal nemen om genoemd volk toe te spreken en ander gedrag af te dwingen ter voorkoming van voortijdig eindsignaal. Ik vraag mij uiteraard wel eens af waarom ik dit niet gehonoreerde luizen baantje zo leuk vind. Het simpelste is te zeggen ‘iemand moet het doen’. Er zal wel een betere reden zijn en als ik die ontdek zal ik het melden.

 

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s