Voetbal en Communicatie.

Het optreden van het veteranen elftal in de zomerse zaterdagen van september en oktober is een demonstratie van perfecte communicatie. Natuurlijk schuift dat geen regel omhoog in de competitieladder, sterker nog wij blijven tot heden onderaan staan. Communicatie hoezo? U bent van mij een aanloop gewend om tot de kern van het onderwerp te geraken. Ook nu ben ik niet in staat u hierin teleur te stellen.

Wanneer begint communicatie bij de mens. Welnu zeer simpel. Indexgeval, de figuur die als eerste met de naam Adam. Hij maakt lawaai bij zijn geboorte, ondanks de omstandigheid dat hij rechtstreeks in de tuin van Eden was gedumpt.

Het besef door een al dan niet ruime gang naar buiten te worden geperst resulteert veelal in een schreeuw. Het eerste moment van verbale communicatie. De omstandigheden zijn dan ook verre van ideaal.

Al die figuren die om je heen staan, een verloskundige, een kerkvader, oma, het dorpshoofd, een toevallige voorbijganger en de huisschilder. Wat moet je ermee. Het gaat op dat moment toch door je heen hoe krijg ik die levensloop regeling spits.

Na maanden en jaren velerlei vormen van familiaal terrorisme te hebben geabsorbeerd zoals de snor van opa, de naar knoflook stinkende oom die mama nogal verdacht aardig vond, een tante die jou op een debiele neef vond lijken en ander soort communicatie waar je niet op zat te wachten en ook niets positiefs van kon leren. De periode van het leesplankje. Aap, Noot, Mies, Hok, Wifi, Schapen.

Op school wordt een hoop afgeleerd. Juf is een lekker wijf. Dat kan echter niet worden gecommuniceerd. Knikkers, daarna voetbal of hockey. Verbale communicatie en lichaamstaal. De periode in de puberjaren is er vooral het streven naar lichaamstaal, hoe kan ik die vriendin meekrijgen. Je communiceert ‘zullen we naar de bios gaan’. Je bedoelt ’zullen we naar het bos gaan’. Daar gaan we vooral uitgebreid fysiek communiceren’. In de periode tussen de pubertijd en het prépensioen verandert er niet veel. Alleen gebruiken we niet meer die tijdverslindende omweg van de bioscoop.

Intussen hebben we communicatie trainingen gevolgd. Op de hei met een doctorandus. We leren de theorie en letten op het ‘buikgevoel’. Daarna communicatie trainingen als onderdeel van management cursussen met een andere doctorandus. Cijfers, plan van aanpak, meerjaren doelstellingen. De receptioniste is een lekker wijf. Onderwijl wordt er nog steeds gevoetbald. Om voetballend te communiceren heb je een scheidsrechter en een tegenstander nodig. Die laatste werd door de KNVB geleverd en de scheidsrechter is nu gewoon een thuisfluiter. De ene week IJsbeervogels op bezoek, een week later op weg naar Legmeervogels.

Het is niet bekend of deze helden communicatie trainingen hebben gevolgd. Wel is zeker dat van enig voorbereidend werkoverleg geen sprake is. Het geschreeuw en gedoe tussen de lijnen is overweldigend terwijl ons team gewoon voetballend communiceert. De bal komt aan waar bedoeld en als dat niet het geval is wordt niemand geschoffeerd. Innerlijke beschaving doch vooral het besef dat alle energie voor het voetbal benodigd is. In de derde helft wordt verder gecommuniceerd.

Maar wat wil iemand horen en wat wil de ander vertellen? Wat voor de één een interessante geschiedenis is komt bij de ander over als ‘blurb’. Wat kan mij het schelen dat Appelmoesreed, een mediterraan met voetbalschoenen, of Sparreboom uit Drenthe een contract bij Ajax heeft gekregen. Een goed moment om rond te kijken of iemand nog geen aanstalten maakt om een rondje drank te halen. Ook communicatie.

Voetbal is communicatie. Kijken, enige hersenactiviteit, inzicht, voetbalschoenen en fysieke actie. Het resultaat? Nog geen punten, maar wel de verdamping van overbodig vet teneinde het goddelijke lijf in goede staat te houden. Waarbij uiteindelijk de fysieke communicatie zeer bij gebaat is.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s